V zámeckých prostorách zazní bluesové rytmy
CHOTĚBOŘ - Pátek 14. červen 2013 – 19.00 hodin
Luboš Beňa a Bonzo Radványi se vydávají na Mississippi ve střední Evropě, konkrétně v Chotěboři ...
Duo Peter Bonzo Radványi a Luboš Beňa se přihlásilo s novou společnou deskou. Za našimi slovenskými sousedy zabrousíme v bluesových tónech tradičních skladeb tohoto žánru, ale také v několika autorských počinech.
Při písničkách z alba Nemám hlad, nemám smäd se posluchačům nabízí dvanáct kousků, které se ve spolupráci rozhodli nahrát dva přední hudebníci bluesové scény na Slovensku. Kytarista Luboš Luboš Beňa začínal ve skupině Trdelník Band, ze které se postupně vypracoval až k prestižním bluesovým oceněním v rodné zemi. Za klasickým blues vyjel taktéž do Ameriky, stal se předskokanem Johnnyho Wintera při jeho vystoupení v České republice a dlouhodobě spolupracuje s hráči na harmoniku - Charlie Slavíkem a Matějem Ptaszkem.
Peter Bonzo Radványi je součástí slovenské scény od šedesátých let. Jako profesionální hudebník se věnoval big beatu, působil jako hudební publicista a spoluzaložil festival Dobrofest - Trnava. Zakotvil ale u blues. Pro nové album se stává důležitá jeho hra na rezofonickou kytaru. Celé album je věnované slovenskému rodákovi Jánovi Johnu Dopyerovi (1893 - 1988), který se zabýval výrobou strunných nástrojů a vynalezl onu rezofonickou kytaru.
Album je vcelku vyrovnané, co se týče výběru autorských písní a písní přejatých. Přesto vlastní tvorba má vyšší zastoupení. Začněme tradičním blues. Ze skladeb se line kromě velkého nasazení, změn rytmu (například v Big Road Blues) také zvuk připomínající daleké končiny oblastí, kde blues vznikalo. Řekněme, že jde o velmi plastické pojetí, výběr těchto skladeb zapadá mezi ostatní a aranže upravené oběma hudebníky přímo vyzývají k opakovanému poslechu. Vyzdvihnout jednu za všechny rozhodování neusnadní, avšak vyznění rezofonické kytary zapadající do úderného rytmu ukazuje na Diving Duck.
Pro dobrou atmosféru se bude točit pivečko Chotěboř, pro dokonalou pohodu budou vonět např. opékané klobásky ...
Ukázka:
http://www.youtube.com/watch?v=2F3uwNiZBQI
Bližší informace naleznete
zde