Adventní poetické setkání s Petrem Borkovcem již příští týden

Datum: 30. listopad 2018, 13:07
Autor: Dobrá společnost
Rubrika: Kulturní akce
Tomáš Kaválek. Radek Malý. Pavla Vašíčková. Petr Hruška. Marek Šindelka. Martin Reiner. Jména současných básníků, kteří v minulých letech navštívili naše město a v rámci Adventního poetického setkání zde četli své verše i prozaické texty. Jistě se již chvějete nedočkavostí, který z významných českých spisovatelů zavítá na pozvání Dobré společnosti do adventní Chotěboře letos...

Na čtvrtek 6. prosince přislíbil svoji účast na autorském čtení, které se bude konat od 17:00 v podkroví chotěbořské knihovny, Petr Borkovec, básník, prozaik, překladatel a redaktor nakladatelství Fra. Vystřídal řadu povolání týkajících se literatury, vedl například přílohu deníku Lidové noviny věnovanou umění, pracoval jako redaktor Literárních novin a nyní je dramaturgem a organizátorem literárních večerů v Café Fra na pražských Vinohradech. V současné době žije jako spisovatel a překladatel z povolání.

Borkovec, „obratný akrobat na laně poetické zkratky“ /B. Gregorová/, vydal devět básnických sbírek a jeho básně byly přeloženy téměř do všech evropských jazyků. Je držitelem prestižní Ceny Jiřího Ortena (sb. Ochoz) či německé Ceny Huberta Burdy. Jako oceňovaný básník v roce 2017 překvapil vydáním povídkové sbírky Lido di Dante. Ve dvanácti povídkách z italských barů, kostelů i nudapláže podává věrohodný a humorný obraz severoitalského životního stylu. Významná je i jeho práce překladatelská. Překládá převážně z ruské poezie 20. století, ale přebásnil i řadu antických (např. řecká dramata Král Oidipus a Oresteina) a korejských textů. Právě na téma překladatelství bude Borkovec hovořit během svých tří přednášek pro studenty místního gymnázia, které se uskuteční ve čtvrtek v dopoledních hodinách. Studenti tak budou mít možnost seznámit se a diskutovat s významnou osobností české literární scény.

Stejně jako loni i letos bude autorské čtení proloženo hudebními intermezzy v podání studentů klavírní třídy Michala Hájka z místní základní umělecké školy. Tradičně se také budete moci zahřát horkým vánočním punčem z vína, které nám laskavě věnuje JM Vinotéka, a ochutnat zdravé cukroví, které pro tuto příležitost upeče skvělá chotěbořská cukrářka Kristína Pleskačová. Přijďte se před Vánoci ztišit a rozjitřit své všednodenní vnímání. Přijďte se s námi vydat do magického světa slov…

Za pořádající organizace (Dobrá společnost, CEKUS,) Lucie Dostálková

Zdroj: archiv Českého rozhlasu – Vltava; www.czechlit.cz – Czech Literature Online

Prosinec /sb. Vnitrozemí/

Z posedů schází sníh
okus jej
Na dvorku kohout křídly škube
sám sobě krev
až hnědé peří lítá
Ve stromech černá jablka

Prosinec začal
okus jej
Prosinec začal začal den
je pondělí
hodina jitřní otvírá se
minuta nová nyní

A z posedů sníh schází
pustý
a slova
po stopách těžkých srn
k slavnosti Obklopení
už už by vyrazila

ale ústa
krví a peřím
zahnilým listím slepená
hlasu nevydají
tělo se do sebe choulí
hodiny kruhy opisují
a nelze si na nic vzpomenout
x

Komentáře:

Jméno a příjmení:

Email:

Titulek:

Text:(publikovaný text)

Toto pole ponechte prázdné

Než odešlete svůj komentář, zamyslete se nad 4 následujícími body:
1. Komunikace s ohledem na ostatní - zdaleka ne všichni návštěvníci těchto stránek znají Váš postoj (jméno, přezdívku) či pochopí Vaši ironii. Komenáře v kterých se hádají dva zúčastnění s nulovým přínosem pro ostatní, jsou zbytečné.
2. Zjitřené emoce - mnohokrát je lepší reagovat s určitým časovým odstupem, než pod účinkem adrenalinu překotně naťukat komentář bez hlavy a paty.
3. Pravopisné a morální normy - je možné, že Váš komentář bude číst hodně lidí a proto se snažte řídit pravopisnými pravidly - "neschazujte" sami sebe a snažte se být objektivní.
4. Diskuzní a chatovací stránky jsou jinde - komentáře pod články mají sloužit k věcným a konstruktivním poznámkám k danému tématu.

Nevyhovující komentáře budou smazány!





FACEBOOK
WEB KAMERA
REKLAMA
TEXTOVÁ REKLAMA

Truhlářské potřeby TP
Velkoobchod s truhlářskými potřebami Chotěboř.

Ubytování na Vysočině
ekologické zemědělství, bedýnky