Chotěboř nabídne tradiční české pivo
Datum: 27. březen 2009, 12:00
Autor: Alice Kavková
Rubrika: Náš region
Kvalitní české pivo s charakteristickou a nezaměnitelnou chutí, které nabídne hořkost, říz, plnost a příjemný pocit po napití. Takové bude pivo z nově rostoucího pivovaru v Chotěboři. To je výrazný rozdíl od tzv. europiv, která mají unifikovanou a prázdnou chuť, jsou přesycená oxidem uhličitým a po vypití pivaře nafukují.
Pivo připravuje sládek Oldřich Záruba, několikrát oceněný doma i v zahraničí, z kvalitních českých surovin. Předpokládaná kapacita: 10 000 hektolitrů za rok s možností rozšíření výroby až na 25 000 hektolitrů za rok. Cílovým trhem pivovaru bude Chotěboř a bezprostřední okolí se záběrem na region Vysočina a i vybranými prodejními místy v rámci celé České republiky.
Žádné europivo
Europiva proto řada pivařů odmítá. „Nenadchnou, ani neurazí. My však nabídneme kvalitu, kterou skuteční znalci ocení. Takové pivo poznáte okamžitě, jde ruku v ruce s tradiční českou technologií výroby,“ řekl sládek chotěbořského pivovaru Oldřich Záruba a doplnil podrobnosti ohledně výroby piva.
„Zatímco europivo se vyrábí ve vysokých, stojatých tancích při vyšších teplotách a v krátké době, námi připravované pivo bude kvasit zhruba dvakrát tak dlouho a při nižších teplotách. Nejprve v otevřených kádích, pak dokvasí v uzavřených ležáckých tancích,“ uvedl Záruba.
Ležák z Chotěboře tak bude pivem, na které se nespěchá. To vše proto, aby konzumentovi více chutnal. „Pivo, které si poleží, má lepší pěnu, barvu a hlavně jedinečnou chuť. Když se na něj naopak spěchá, je chuť prázdná a pivo nafukuje,“ dodal sládek.
Pivovar rychle roste
Sládek Záruba zároveň popsal stav výstavby pivovaru, na jehož hlavní budově se již dokončují zednické a obkladačské práce. „Na konci března byla zahájena montáž sladových sil, zásobníků na teplou a studenou vodu a vzduchotechniky. Dokončuje se také montáž ležáckých tanků a připravuje se stěhování a montáž kvasných nerezových kádí,“ zakončil chotěbořský sládek.
Březen 2009, pivovar Chotěboř. Pivovar rychle roste, směrem k silnici bude celá jedna stěna prosklená, takže bude vidět zvenku přímo do srdce pivovaru.
Březen 2009, pivovar Chotěboř. Jaké to je uvnitř ležáckých tanků, si na vlastní kůži vyzkoušel i chotěbořský sládek Oldřich Záruba.
Březen 2009, pivovar Chotěboř. V pivovaru už jsou nainstalovány tzv. ležácké tanky, ve kterých bude pivo dokvašovat. Vnitřky tanků se musejí po každé várce piva ručně vymýt.
Komentáře:
Titulek: ČSOB
za 10 je píva sklenice vylejeme si tam palice !!!
Titulek: Paráda
No už se těším až ochutnám!
Titulek: hm
Tak jsme se toho z těch obecnejch frází moc nedozvěděli... vlastně vůbec nic... ale stejně se těšim !
Titulek:
Je to skoda, aspon to jmeno by do clanku mohli naspat...
Titulek: Ovce
Radsi bych uvítal Pivo s prasečim nádechem ovčích střev
Titulek:
no tak předpokládám, že brzy se dozvíme víc, ale i tak je to fajn, že nehodlaj vyrábět ty klasický splašky, co nafukujou jak balón
Titulek:
v dnešním čísle MF Dnes sem četl že se to pivko bude jmenovat- CHOTĚBOŘ tak nvm no...
Titulek: Re:
Podle místa původu se jmenuje více piv, namátkou Krušovice, Litovel, také Prazdroji se lidově říká Plzeň. Takže si dáme jednu Chotěboř. Na zdraví!
Titulek: nazev dle mista puvodu??
dle mista puvodu se jmenuje vice piv?? Litovel, Policka, Krusovice, Cerna Hora, (ale maji druhy piva pojmenovany)... mno ale tim to asi taky konci...
bohuzel... mno a jestli to pan Linhart bere tak, ze Pilsner Urquell se nazyva lidove Plzen,tak to pak jo... takhle toho muzeme odvodit vic.... Staropramenu se kuprikladu rika Prazan, Starobrno ci Ostravar je taky jasny... Dudak je zase typicky ze Strakonic... Svijansky Maz.. samy priznacny nazev,ze ktereho vyplyva puvod... jeste si vzpominam na jeden maly rodinny pivovar Podkovany,ktery varil Podkovare... takze budeme jako tri vyse zmineny a v reklame bude treba - lahodna Chotebor z Choteborskeho pivovaru...
a pritom existuje pro srovnani tolik krasnych nazvu... Staropramen, Zlatopramen, Starobrno, Pilsner Urquell, Gambrinus, Primus, Budvar, Ostravar, Hostan, Rebel, Jezek, Bernard, Rychtar, Pernstejn, Holba, Radegast, Kozel, Dudak, Platan, Krakonos, Primator, Eggenberg, Zubr, Regent, Dacicky, Postriznske, Branik, Vsacan atd... je mozne,ze nektere pivovary uz zrusili... ale stejne... pak zbyva uz jen "vice pivovaru,ktere se jmenuji dle mista puvodu"
Titulek:
Jsem pro název Chotěboř. Aspoň se město proslaví... Když to nedokáže prostřednictvím Festivalu fantazie... Ačkoliv, když se řekne Krušovice, asi málokdo si hned vybaví vesničku, ale spíš jen to pivo... Ve Velkých Popovicích mají Kozla, jestli by se to chotěbořské pivo nemohlo jmenovat taky po nějakém zvířeti, třeba Podoubravskej bejk... A jako RedBull dává křídla, mohl by Bjek dávat... Tss, co budu pivovaru zadarmo dělat marketing? Ale na pivo se těším.
Titulek:
Taky byl návrh Chotěbořský lev!
Titulek:
A taky by ho mohly rozvést po domech v trubkách, aby si lidé mohly točit pivo doma, když to máme za rohem :D
Titulek: Re:
Nebi pivo rozvést do domácností metropolitní sítí. Ale to by asi ani neukáplo :-) Ha, ha, ha
Titulek: no nevim...
Lev... jakozto nazev piva, pouzival kralovehradeckej pivovar, nez ho zrusili...
mno mesto by se proslavilo... ale taky mozna jednim z ucinejsich projimadel po vetsim mnozstvi, apropos, pil jste nekdy nekdo Poutnika?... nevim,ale myslim,ze nepotrebujem bejt slavni... jinak je pravda,ze pri zmince "Krusovice" se vetsine vybavi maximalne pivo, reklama, a Bowling Olymp... to ze to je mala vesnicka vi malokdo a vetsina ani nevi kde vubec lezi...
Titulek: ... naše pivo
Tradiční české chotěbořské - zní mi to dobře - těším se na další informace a moc tomu fandím. Vždyť sládek Záruba je přece taky původem Chotěbořák.
Tak jen aby se už točilo v místních výčepech a taky jinde na Vysočině i dál ... Ať nám dělá jméno.
Bude i kvasnicové???