Sládek Záruba: Plní se mi sen

Datum: 25. duben 2009, 09:52
Autor: Pivovar Chotěboř
Rubrika: Náš region
Mnohokrát oceněný sládek Oldřich Záruba si v Chotěboři plní sen. Do nově vznikajícího pivovaru zapracoval své připomínky a představy a může tak vařit pivo podle svého gusta. „To se mnohým v oboru nepoštěstí za celý život,“ říká.

Jaké to je být u zrodu nového pivovaru?
Je to sen každého sládka, mít možnost účastnit se stavby nového pivovaru, kde jsou navíc zapracovány jeho názory, připomínky a pivovar je postaven podle sládkových představ. To se mi nyní v Chotěboři vyplnilo, mám z toho obrovskou radost, protože vím, že něco takového se nepovede každému z mých kolegů.

Kdy jste se poprvé dostal k pivu?
Tajně mi ho dal děda ochutnat už v sedmi letech. Pamatuji si, že to bylo černé pivo, sladké. Moc mi chutnalo.

Už tehdy vás napadlo, že byste se stal sládkem?
To ještě ne, až o pár let později. V legraci jsem to ale říkal už na základní škole, když nám asi v patnácti nechtěli v hospodě nalít. To jsem si řekl, že si pivo uvařím sám. Ale ke kariéře sládka vedla ještě dlouhá cesta přes učiliště v Českých Budějovicích a střední školu v Praze, kde se vyučoval kvasný obor zaměřený hlavně na výrobu piva.

Je lehké stát se dobrým sládkem?
Jsou to léta dřiny a odříkání, je to řemeslo, které je pro mě zároveň koníčkem a je to kolikrát i na úkor rodiny. Aby byl sládek opravdu dobrý, musí projít všemi výrobními úseky, tedy sladovnou, varnou, přes spilku, sklep, filtraci, stáčírnu lahví a sudů, musí znát i práci v laboratoři. A to vše dělat s láskou a bez ohledu na množství času, které v pivovaru stráví. Jednoduché to tedy není.

Řekněte, jak je možné, že sládek ještě před uvařením nového piva ví, jakou bude mít chuť?
Každý dobrý sládek má svoji osvědčenou recepturu a především vychází ze zkušeností, které získával během profesního života. Stejně jako kuchař ví, co má dát do guláše, aby měl dobrou chuť, také já vím, jak správně namíchat všechny ingredience tak, aby pivo bylo dobré a lidem chutnalo.

Můžete popsat pracovní den sládka?
Ráno projdu všechna střediska a zkontroluji, zda je vše v pořádku. Určuji, řídím a kontroluji všechny výrobní procesy. Každý den degustuji vyrobená piva, zajišťuji suroviny na výrobu, přejímám a kontroluji jakost nakoupeného sladu, chmele, pivovarských kvasinek, křemeliny apod. Dohlížím na hygienu výrobních prostor, určuji, jaký druh piva se bude vařit, jaké pivo se bude filtrovat a následně stáčet. Vedu výrobní manuály, skladovou evidenci, pivní a sladové hlášení, hlídám spotřebu surovin na výrobu piva. Je toho docela dost. Můj pracovní den tak začíná brzy ráno a končí pozdě odpoledne.



Kdo je sládek Oldřich Záruba?
Chotěbořský sládek Oldřich Záruba posbíral během kariéry celou řadu ocenění. Má na kontě ceny pro nejlepší piva i profesní ocenění od kolegů sládků. Uspěl nejen doma, ale i v zahraničí.

Záruba začínal v havlíčkobrodském pivovaru jako výrobní dělník. V letech 1978-80 působil v pivovaru v Golčově Jeníkově jako podsládek. Poté se vrátil do Havlíčkova Brodu, kde sbíral zkušenosti na pozici sladmistra. V roce 1982 se stal podsládkem, o sedm let později povýšil na sládka. Na této pozici působil až do roku 2004.

V letech 2004 až 2007 působil v pivovaru Rakovník (Czech Brewery Rakovník, a.s.), kde se jako sládek a hlavní technolog významně podílel na rekonstrukci a znovuoživení rakovnického pivovaru, který byl předtím sedm let uzavřen. Od roku 2007 pracuje na projektu nového pivovaru v Chotěboři, kde je sládkem a hlavním technologem.

Oldřich Záruba je ženatý, má dvě děti.
x x

Komentáře:

Odpověď pro:  O.Bušek / Re:tak jo

Jméno a příjmení:

Email:

Titulek:

Text:(publikovaný text)

Toto pole ponechte prázdné

Než odešlete svůj komentář, zamyslete se nad 4 následujícími body:
1. Komunikace s ohledem na ostatní - zdaleka ne všichni návštěvníci těchto stránek znají Váš postoj (jméno, přezdívku) či pochopí Vaši ironii. Komenáře v kterých se hádají dva zúčastnění s nulovým přínosem pro ostatní, jsou zbytečné.
2. Zjitřené emoce - mnohokrát je lepší reagovat s určitým časovým odstupem, než pod účinkem adrenalinu překotně naťukat komentář bez hlavy a paty.
3. Pravopisné a morální normy - je možné, že Váš komentář bude číst hodně lidí a proto se snažte řídit pravopisnými pravidly - "neschazujte" sami sebe a snažte se být objektivní.
4. Diskuzní a chatovací stránky jsou jinde - komentáře pod články mají sloužit k věcným a konstruktivním poznámkám k danému tématu.

Nevyhovující komentáře budou smazány!



odpovědět | #1 | 25.04.09 11:27
Autor: ChilliMan
Titulek: jen to nej
Osobně přeji panu Zárubovi i vznikajícímu pivovaru jen to nejlepší a na pivo se moc těším.
odpovědět | #2 | 25.04.09 21:48
Autor: russo
Titulek: Pivo?Uvidíme...
Osobně bych si přál, aby bylo to pivo alespoň z poloviny(i více) tak dobré jako reklama a neustálé vychvalování tohoto piva v místních médiích.Chápu,že se pivovar snaží upoutat a zajistit si zákazníky dopředu, ale je to už podle mého přehnané.Nemůžete vychvalovat zboží o němž vlasně nevíte nic, ani jaké bude mít přesné vlastnosti i chuť.Když se zavádí nová značka musí se počítat s tím, že se ze začátku bude vyvíjet i chuť, malé či větší změny výr. postupu, nejde přesně naplánovat jak na tu či jinou chuť bude reagovat trh a zákazník.Patřím k těm lidem co reklamu nijak zvlášť nemilují a nikdy jsem se nenechal (nebo aspoň o tom nevím) reklamou "překecat" k nákupu toho či onoho zboží.Takže přeji panu sládkovi ať se dílo daří....,ale uvidíme podle kvality a ne podle reklamní masáže.
odpovědět | #3 | 26.04.09 21:33
Autor: snow
Titulek:
pane sládku,jak dlouho zraje pivo tzv ležák víme,ale kde bude zrát když chcete v červnu vyrábět chotěbořské pivo?
odpovědět | #4 | 26.04.09 21:51
Autor: Ziggy
Titulek: Re:
S procesem výroby piva se dá udělat leccos. Ale jestli chtějí na začítku června stáčet dvanáctku ležák, nebo speciál, už by teď měli začít vařit, pokud budou vařit klasickým způsobem kvašení a ne v CK tancích.
odpovědět | #5 | 26.04.09 23:05
Autor: Pepa
Titulek: Konečně dobrá zpráva
Přeji aťse pivo vaří a ať se podaří. V který hospodě v Chotěboři se to bude čepovat? Děkuji za odpověď pane Záruba.
odpovědět | #6 | 27.04.09 08:14
Autor: brtnhééé
Titulek: Praha 4 Koniklec pejčo
Už se tesim až se nachčiju jak prasečí cikán
odpovědět | #7 | 27.04.09 12:27
Autor: won
Titulek: těším se
Těším se na chotěbořské pivo. Pan Záruba je mistr pivovarnický, naše pivo bude díky němu nepřehlédnutelné.
odpovědět | #8 | 27.04.09 13:00
Autor: Václav Pravda
Titulek: Re:Konečně dobrá zpráva
Nevím jak hospody, ale pivo Chotěboř bude na Festivalu fantazie, točená 10ka a lahvová 12ka. 2.-12.7. Vstup do obou míst, kde se bude točit (Sokolovna, KD) je ale jen se vstupenkou na FF.
odpovědět | #9 | 28.04.09 13:37
Autor: Jilda
Titulek: Re:Re:Konečně dobrá zpráva
Pane Pravdo, koukám, že na to jdete chytře. Kup si vstupenku, dostaneš pivo... :-) Takhle to dělá fotbalová Sparta - na poháry moc lidí nechodí, takže kdo vejde dovnitř, dostane u vchodu poukázku na jedno pivo zdarma. A to i ten, kdo pivo nepije (jako náš syn, ač je taky Záruba). Počítám - soudě podle rozsáhlé PR kampaně tady - že až se nějaký ten žejdlík uvaří, nabídne pivovar sám něco podobného nějakému hodně navštěvovanému podniku v Chotěboři... A Festival fantazie vždycky pár lidí navštíví, ne? Skoro jako fotbalové utkání...
odpovědět | #10 | 29.04.09 14:11
Autor: Václav Pravda
Titulek: Re:Re:Re:Konečně dobrá zpráva
Takhle to není. Není za tím cíl, aby si Chotěbořák koupil vstupenku na FF, když chce ochutnat chotěbořské pivo. Ani ho nedostane zadarmo, když si vstupenku koupí. Stejně si ji nekoupí, to se mu nevyplatí, pokud ho program festivalu nezajímá sám o sobě. Jen jsem konstatoval, že u nás to pivo bude. Možná bude o týden nebo dva dříve už v nějaké hospodě, to nevím. U nás ho asi ochutná pár desítek Chotěbořáků, kteří budou na festivalu pracovat.
odpovědět | #11 | 29.04.09 15:33
Autor: Jilda
Titulek: Re:Re:Re:Re:Konečně dobrá zpráva
Ale možná byste to měl dělat jako píár oddělení pivovaru, pane Pravdo, dávat sem ob den nějaký ten článek o festivalu (sám dám zase anonci o festivalu do našeho periodika), ať se o tom mluví co nejvíc, třeba byste přesvědčil i nějaké další Chotěbořáky. Na nové pivo mám chuť už teď, jen je mi hloupé odpovídat na otázku, kam jedeš, na pivo do Chotěboře. Z Prahy. Jo takhle: - Kam jedeš? - Na festival do Chotěboře. - A dáš si tam pivo? - To si piš! Tu už zní lépe, ne? (Teď mě tak napadá, že bych k té anonci na Festival fantazie měl přičinit poznámku: Bude tam k dostání nové pivo. Třeba by mi pak pivovar poslal láhvinku grátis. Hm, jenže já piju jen točené nebo plechovkové...)
odpovědět | #12 | 30.04.09 00:11
Autor: Paťas
Titulek:
Pan Jilda má asi něco proti Festivalu Fantazie, co? ;)
odpovědět | #13 | 30.04.09 15:26
Autor: ruby
Titulek: Re:
Mě to nepřijde,že by měl něco proti...
odpovědět | #14 | 30.04.09 22:39
Autor: Václav Pravda
Titulek: Re:
Mně taky ne. Ani z minula.
odpovědět | #15 | 1.05.09 14:07
Autor: snow
Titulek: Re:Re:Re:Re:Re:Konečně dobrá zpráva
mě připadá pan jilda pěkně sjetej...
odpovědět | #16 | 2.05.09 11:05
Autor: Václav Pravda
Titulek: Re:Re:Re:Re:Re:Re:Konečně dobrá zpráva
Nechápu proč by měl.
odpovědět | #17 | 3.05.09 21:05
Autor: Jilda
Titulek: Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Konečně dobrá zpráva
Pěkně sjetej? No, přijde na to, čemu říkáte sjetej... Jsou činnosti, při kterých může být člověk sjetej, aniž by pozřel byť jen kapku alkoholu nebo miligram nějaké drogy... Tak to pak možná... Proti Festivalu nic nemám, naopak... Jen se tam trošku stydím jít, protože jsem zastydl na Asimovovi, Lemovi, A. C. Clarkovi (ten se mi ale špatně četl) a podobných autorech a ty dnešní kyberpunky, hard science, time science a jiné fictiony mi nic neříkají. Ještě tak Star Trek (viděl jsem většinu dílů tří sérií) a Hvězdné války, jinak jsem sci-fi nepolíbený... Tak snad přijdu jen na to pivo.
odpovědět | #18 | 3.05.09 23:36
Autor: Václav Pravda
Titulek: Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Konečně dobrá zpráva
Jen se nestyďte :-), není za co. Avalconu a Klasikonu se účastní obdivovatelé klasiky. Viz rozmístění programu http://festivalfantazie.cz/archiv/2009ff/program/rozmisteni_ff09.gif a http://klasikon.tleilax.cz/.
odpovědět | #19 | 10.05.09 17:13
Autor: fifes
Titulek: Re:
Ručně psané recepty
V době vaření piva v právovárečných měšťanských domech, především před vznikem cechovních organizací, nebyl právovárečník nijak nucen prokazovat svoji odbornou způsobilost k této činnosti. Výsledkem pak byla velmi proměnlivá kvalita výsledných produktů. V literatuře se můžeme setkat s řadou rad a receptů, jak pivní várky „vylepšit“.

Vezmi mechu z kosti s člověčí hlavy a maličko potrus do kádě mlátní! Jest skušeno proti uškození a překážce.
Aby pivo pěkně kysalo. Vezmi šípek, svěcenou sůl a mech z šindele kostelního, dej mezi mladé pivo, kdež spíláš, tak půjde nahoru, jak náleží.
Vlož do kvasnic přespolních dobrých tolitu modrou, koliandru, anízu, kafru za 3 peníze, psího bílýho trusu a benedictu, pak zamíchej dobře a nalejvej do každého sudu.
Vezmi starý střevíc číkoli, spal jej na prach v novém hrnci, přidej k tomu prsti pod velkou kádí a nášlapek u spilky od prachu, potom to spal všechno, dej toho prachu do sudu mezi pivo, bude v svém místě státi a tak pivo v své podstatě dobré chuti bude.
odpovědět | #20 | 10.05.09 20:33
Autor: fifes
Titulek: jak na pivo
DOMÁCÍ ČERNÉ PIVO ZE SLADOVÉ KÁVY

Do smaltované nádoby se vlije 101 vody, přidá se 0,5 kg sladové kávy a vaří se 1 hodinu. Potom se přidá 10 g chmele a 40 dkg cukru a vaří se další 2 hodiny. Pak se směs ochladí na pokojovou teplotu. Malé množství získaného roztoku se smíchá s 10 g kvasinek a po přelití do nádoby se -nechá v klidu do následujícího dne. Potom se přecedí přes plátno a stáčí do lahví, které se zajistí drátem, uloží se na chladném místě a po několika dnech se může pít.


DOMÁCÍ MEDOVÉ PIVO

1,2 kg medu se vaří 30 minut s 9 1 vody. Odpařený podíl se doplní vodou na 10 1. Do tohoto roztoku vložíme plátěný pytlík obsahující 20 g chmele a vaříme dalších 30 minut. Pak necháme zchladnout. Do 1 I roztoku přidáme 5 g kvasinek a necháme několik hodin na teplém místě. Potom přelijeme do demižónu, přidáme namnožené kvasinky, převážeme řídkou tkaninou a ponecháme na teplém místě. Po 3-5 dnech kvašení přemístíme do sklepa a po několika dnech stáčíme do lahví.
odpovědět | #21 | 16.05.09 08:26
Autor: jarolim
Titulek:
uz to jede...
http://www.pivovarchotebor.cz/
odpovědět | #22 | 20.05.09 09:55
Autor: Venca
Titulek:
Safra, ten Záruba má ale cen. Doufám, že to pivo bude lepší než Rebel. Držím palce!
odpovědět | #23 | 20.06.09 20:59
Autor: smalslon
Titulek: tak jo
Jakpak dlouho se ladí pivo,jeho chuť a hlavně chutnost se ladí nějakou dobu.Nebo budeme vařit Brodské dle ošlehnuté receptury,nebo se již někde Chotěbořské pivo vařilo?Zná někdo jeho chuť?Co to tady pouští p. Záruba za kecy,sebechvála smrdí.Nikdo mu nebere ocenění ze zajetých pivovarů,nikdo mu nebere,že asi v něm něco bude,ale proč tady ve článku uvádí " léta odříkání a dřiny",kdo prošel pivovarem se jen šklebí a myslí si své.
Prošel jsem Plzní,Krušovicema,Kozlem a ještě dvěma pivovary,proto se mi jeví jeho povídání jako blaf a vůbec celá výstavba pivovárku jako honění trika.Kdo si dokáže spočítat nákladovost dle výstavu,zisk a ostatní věci,tak se musí jen pousmát .
odpovědět | #24 | 21.06.09 17:13
Autor: O.Bušek
Titulek: Re:tak jo
Souhlasím, je tady skutečně přepivováno, už to není zajímavé a k ostatnímu se nevyjadřuju. Samá pozitiva a světlá budoucnost. Jsem rád, že pivovar stojí, ale všeho moc spíš škodí.


KRÁTKÉ ZPRÁVY
Kulturní akce v listopadu
1.11. 11:18 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc listopad. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
Kulturní akce v říjnu
29.09. 23:28 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc říjen. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
Kulturní akce v září
1.09. 23:26 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc září. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
Kulturní akce v srpnu
29.07. 22:50 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc srpen. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
Kulturní akce v červenci
3.07. 00:56 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc červenci. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
23.09.24 14:40 Petr Kletečka
18.10.24 00:01 Petr Ďoubal
7.11.24 09:06 Michaela Pavlasová
22.11.24 12:35 Michaela Pavlasová
 Pořadí nejčtenějších článků za dva měsíce.
POSLEDNÍ KOMENTÁŘE
2024-07-15 01:04:14 Hansek
2024-01-30 08:58:06 Tomáš
2022-10-11 21:53:56 jana Pilná
2022-10-09 13:27:03 Josef
2022-10-04 21:08:31 Josef
FACEBOOK
WEB KAMERA
REKLAMA
TEXTOVÁ REKLAMA

Truhlářské potřeby TP
Velkoobchod s truhlářskými potřebami Chotěboř.

Ubytování na Vysočině
ekologické zemědělství, bedýnky