Pivovar: přínos nebo zbytečná snaha?
Datum: 18. duben 2009, 18:38
Autor: Jakub Mrtka
Rubrika: Úvahy a glosy
Do marketingu a obchodních tahů příliš nevidím, to přiznávám hned na začátku. Ať už ale jsou etikety takové nebo makové, dle mého názoru je to teď zatím vcelku jedno - k úpravě může dojít skoro vždy, přijde-li na to. I když je pravdou, že lev na nich zobrazený není to pravé ořechové.
Největší kámen úrazu však vidím v názvu piva. Podle mého nazvat pivo dle místa původu není moc originální a věřím, že pokud se pivo dostane někam dále, mnozí si řeknou: "Chotěboř - probůh, kde to vařej", i tací jedinci jsou mezi námi, kteří si to s místem nespojí a do automapy se podívat nepůjdou. A právě teď byste mohli říct, že proto je to dobře, že se jmenuje po městu. No to se teprve uvidí, jestli to bude dobře, což když uvaříme pivo chuti nevalné.
Podle mého se zde jásá nad pivovarem příliš předčasně, když ještě nikdo neví, co se uvaří. A když si lidé spojí město s příšerným pivem, to podle mého dobrá reklama není, a o dobré pověsti městu Chotěboř se tu také pak mluvit nedá. Přijde mi, že všichni od toho čekají zázraky.
Přitom co chcete? Pivo bez tradice, „zostra“ uvařené. Některým pivům se ladila chuť i několik let, než se dospělo k požadované chuti, receptuře. Možná si řeknete, že i tady u nás se bude muset chuť vyladit, problém je, že většina pivovarů ladila chuť spíše nejdříve v předminulém století, a pivovary byly závislé na regionální spotřebě, kde tenkrát bylo všem téměř jedno, co pijí, a jestli z toho druhý den běhali kamsi, a kde distribuce piva do vzdálených krajů a regionů byla obtížná. Nebo si myslíte, že první várka piva musí být nutně výborná, stejně tak všechny další a pivo celkově? Věřím, že ne.
Navíc zvláštní nebo divný název piva zpravidla provází i jeho chuť a pověst místa výroby, dejme tomu třeba Krakonoš, Hostan, Vsacan, Poutník, takzvaná piva znalců, protože kdo je zná, ten je nepije. Je pravda, ze název zmíněných není odvozen od města původu a dá se považovat za celkem originální, ale jejich název je mezi pivaři natolik proslaven, že jej odmítnou při jakékoliv příležitosti, a konzumace těchto značek je odsouzena víceméně na regionální spotřebu, kde hospody jiné pivo neodbírají a dotyčný má na výběr pak pouze pivo Poutník nebo limča.
Stejně tak jsou závislé na jedincích, kteří vypijí všechno, protože pijí prostě "pivo" a jsou "pivaři". Jak mi řekl můj známý, dříve pozemek, kde se staví pivovar prý patřil Příjemkám. Pojmenovali byste pivo Příjemky, kdyby tomu tak bylo i dnes? Pořád byste zastávali názor či razili teorii, že pivo město či obec proslaví a že to tak je dobré? Název by asi hodně rychle v povědomí společnosti zlidověl na Průjemky (nemam naprosto nic proti Příjemkám, ani jejich obyvatelům a nechci někoho urazit či se ho dotknout, a pokud se tak již stalo, tak se omlouvám). Dalo by se pak hovořit o dobré reklamě místa původu?
Pan Linhart se zmiňuje o národu pivařů. Za tuto nálepku vděčíme schopnosti některých jedinců ocenit dobré pivo i své spotřebě 160 litrů na hlavu za rok (otázkou je, které hledisko pan Linhart myslel). I z tohoto důvodu bych měl o budoucnost pivovaru strach. Jen pro úplnost: člověk, který pivu rozumí - čili pivař, pije zpravidla pivo, které mu chutná, a jako takový má i svoji značku, jíž je zpravidla věrný. Přesvědčit takového člověka, aby začal pít něco jiného, je těžké, a jen kvůli tomu, že je dané pivo z jeho města, to pivař přece neudělá. Nebo si myslíte, že v Plzni, Praze či Brně pijí všichni pivo původem z jejich města? A to tyto piva mají za tu dobu celkem jména a hlavně tradice.
Ne každý má to svoje oblíbené již nějakou dobu. Člověk, přece není pivař kvůli tomu, že pije každé pivo, anebo dá za večer 15 piv, či snad pije jedno pivo denně. Stejně tak jím není člověk, který říká, že jedině Plzeň a odjakživa Plzeň a nikdy nic jiného než Plzeň, a to zpravidla jen díky reklamě a rozšířenosti piva a tomu, že nic jiného nikdy neochutnal. Jestliže nás pan Linhart posuzuje jako národ pivařů z hlediska spotřeby, pak bych se za takové označení spíše i styděl, není přece k obdivu vypít kdeco, hlavně ve velikém množství. Byli bychom tak spíše pouze "národem pivních konzumentů".
Opakuji, ze pivař přece nevypije kdeco a jakékoliv pivo, když ho před něj postavíte. Gurmán přece taky není člověk, který sní cokoliv a řekne, že to bylo dobré, nebo ten který jí rád a hodně, anebo ten, co spořádá k obědu kuře, kachnu a dorazí se řízky.
S věcí souvisí i problém spotřeby - aby se pilo, musí se někde točit. Kolik majitelů místních hospod a restaurací si dá hned po uvaření Chotěboř za výčep? I oni mají své značky piva a ví moc dobře, jak jim daná značka vydělává a drží lidi, a jestli taková změna někam povede. Pivaři pivo, které je neosloví, rychle odmítnou. Na druhou stranu dnes už koluje fáma, že pivovar prý koupil objekt s bývalým ateliérem pana Myšky a hodlá z něj pivovarskou hospodu udělat. Bez té je možnost rozšíření piva do jiných hospod či okolí téměř mizivá.
Nyní ke kvalitě, chuti a výrobě piva. Těžko říct, jak to dopadne. Pokud se ale nemýlím, tak sládek Záruba dříve vařil v Havlíčkově Brodě. Kdy odešel, ptám se? Doufám, že to nebylo v době tak tři roky zpátky, kdy se Rebel rapidně a náhle zlepšil? Tím netvrdím, že je to výborné a nejlepší pivo, jen se stalo pitelnějším. Myslím, že rozdíl chuti Chotěboře a starého Rebela by nemohl pak být příliš velký.
Jinak dále ještě k velké slávě okolo stavby pivovaru. Za první republiky jsme měli něco pres 500 pivovarů, po druhé světové válce jich skoro polovina neobnovila činnost. Od války se v celé republice postavily jen dva pivovary, Radegast a Most (a ten je od roku 1998 zavřen), přičemž Radegast odkoupila po čase firma Plzeňský Prazdroj a.s.
Proč se postavily jen dva, když se jich tolik pozavíralo? Nilance je taková, že za celé minulé století vznikly dva pivovary a spousta se jich zavřelo. A my teď s velkou slávou stavíme pivovar první a možná poslední v tomto století, když se stále pivovary zavírají, velké pivovary skupuji menší atd.
Smutné je také to, že Chotěboř je výrobcem pivovarnických zařízení do lahváren a nejen do nich, ale do našeho pivovaru fabrika prý nic nevyrábí, a to se přitom začíná významně propouštět. Navíc mi myslím, že pivovar při své velikosti není schopen pojmout varnu, lahvárnu a sudárnu, tudíž mít dostatečný prostor k výrobě a stáčení piva ve slíbovaném množství. Vzhledem k pěti druhům piva to více svádí k podivu (i těch pět druhů piva je pro začátek přehnaných, a nealko pivo - minimum pivovarů vaří dnes nealko pivo, protože to určitě není jednoduché).
Vzhledem k tomu, ze dvanáctka zraje kolem 35-40 dni, pokud se nemýlím, tak je to více než divné. Pro vysvětlení: jakožto malý pivovar budou stáčet pivo dle mého na jednu osmihodinovou směnu denně a co den, to jedno pivo. Možná, že bude v provozu jen tři dny, nealko a speciál se vzhledem k malému množství stihne třeba stejný den jako dvanáctky (černá i světlá). To ale znamená, že na první týden stáčení musíte mít uvařeno čtyři pět týdnů dopředu a nechat pak dozrát dvanáctku před prvním stáčením, na druhý týden tři čtyři týdny před prvním stáčením atd. A právě vzhledem k velikosti objektu mám za to, že proces výroby piva bude ve finále stejně nakonec urychlen. Ale třeba ne, třeba se tam opravdu vše vejde, těžko říct, vše se teprve uvidí.
Stále se tu hovoří jakým velkým přínosem bude pivovar pro město. Když vše shrnu, tak prozatím pivovar pro Chotěboř žádným přínosem nebyl, pracovních míst moc nepřinese, samotná jeho stavba práci pro Chotěbořské firmy také ne, na etiketách je jen jakási slabá napodobenina městského znaku. A pokud pivo v pivovaře uvařené bude stát za nic, jméno to Chotěboři sice udělá, ale ne to, o které bychom stáli. Pak si myslím, že celá stavba pivovaru byla zbytečná a že na jeho místě mohlo stát něco užitečnějšího.
Nicméně tím vyloženě nejsem proti pivovaru, na straně druhé bych si přál, aby vše klaplo, pak by to nemuselo být nakonec špatné a pokud se várka piva skutečně povede, mohlo by to pro Chotěboř znamenat leccos. Vzhledem k tomu, že se zde pivovar již staví, přál bych mu, aby tedy pivo bylo chutné a našlo si v Chotěboři a okolí své příznivce a tím pádem tato stavba nepřišla nazmar. Stejně jako každý Chotěbořák jsem na pivo zvědavý, jen mám k němu zatím pesimistický pohled, ale v tom si, myslím, nejsem úplně sám.
Přál bych si, aby se sládkovi Zárubovi zadařilo a pivo se mu povedlo a abychom za pár let mohli říct, že tento článek byl opravdu příliš pesimistický a nepravdivý.
Komentáře:
Titulek: .
Tak jsem se prokousal celým tím dlouhým textem a není mi z něj moc jasné co chce autor článku vlastně vyjádřit...
A není mi jasné co užitečnějšího by si na jeho místě pan Mrtka představoval...
Titulek:
Taky nějak postrádám smysl tohoto článku, možná až moc pesimismu, ne? Pivovar asi těžko může mít nějaký přínos pro město, když ještě není ani dostavěn.
Titulek:
článek o ničem. takový ne příliš jasný a věcný.autora neznám,ale tipuji to na mladíka...
Titulek:
článek je reakcí na poslední tři články o pivovaru, které se na tomto webu vyskytly... kde většina reagujících jásá (podle mého) neúměrně vůči stavbě pivovaru... jinak samozřejmě pivovar,nemůže být přínosem,když není dostavěn,otázkou právě je,jestli po dostavění vůbec přínosem bude...
co užitečnějšího?? něco co bude pro Chotěboř mít větší význam a nabídne Chotěboři třeba více pracovních míst...
Titulek: Re:
Někdo se snaží vydělat peníze a něco pro to udělá. Pak přijde kdejaký mudrlant, filozofuje co je přínos a co ne. Jaký podnikatelský záměr bude mít prosím pěkně podle vás větší význam pro Chotěboř, co nabídne Chotěboři více pracovních míst a následně v čem podnikáte vy a jste přínosný, že takto kritizujete? Hoďte do placu vaše aktivity, ať je také můžeme zhodnotit. Nebo jste pouze jedením z těch, kterým jde dobře jen a pouze kritizování?
Titulek: Re:
Hele Mrtko, asi by jsis měl raději dojít na úřad práce, když tě ve fabrice nechtěli.
Titulek:
To jsou ale slinty :)
Titulek: Článek o ničem
Byl bych moc rád, kdybych pochopil, o čem článek je. Vychází mi ale dost negativisticky, hodnotí něco, co zatím není. Místo aby pivovaru držel palce, dopředu ho kritizuje a téměř hanobí jeho budoucí produkt. Takový člověk není přínosem pro jakýkoliv pracovní kolektiv, je téměř ideálním typem, aby v dnešní době přišel o práci. Mezi určitou nespokojenou vrstvou je módní negativismus, ale pro lidi, kteří ho živí v zaměstnání je kusem na odstřel. Moc mu přeji, aby se mu toto nestalo.
Titulek: naivní
Článek je místy napsán v poněkud naivním tónu, autor bude asi dost mladý...
Titulek:
Autor je především hlupák, protože někdo konečně ve městě postaví nový podnik a potom ještě musí číst takové slinty. Představitelé města pro Chotěboř nehnou ani prstem a když konečně soukromý subjekt přijde s aktivitou, tak se najde přihlouplý kritik.
Titulek: moc dlouhý článek
a co by to nemohl kritizovat, když tu jsou dva články nabité informacemi a jeden vyloženě reklamní ? Je to ale strašně dlouhý a pořád o tom jednom. Pravda je,že někteří se na to těší jako na spásu světa, což docela dobře nechápu, nic podstatného se přece nestane a rozhodně to není podnik, který by zaměstnal hodně lidí a už vůbec to neznamená že někdo "udělal něco pro město", naopak, majitel udělal něco pro sebe a postavil si pivovar.
Titulek: Re:moc dlouhý článek
Ty jsi vážně zajímavý člověk . Minimálně to přinese městu to, že když se někde řekne Chotěboř, tak díky pivovaru bude určitě více lidí než teď, vědět kde to je právě díky pivovaru. A že to majiteli přinese peníze ? Tak ať přinese. Ale věř tomu že i on nenašel peníze na ulici a než se firma ROSS rozeběhla, chvíli to trvalo. Jenže problémem je, že tady v Chotěboři se o lidech co mají peníze mluví jen špatně a závistivě. Teď jsem to nemyslel jako narážku na tebe, ale myslel jsem to všeobecně.
Titulek: Re:moc dlouhý článek
Nikdo holenkovi neupírá právo na kritiku. Ale když kritizuji, co takhle dát do placu své řešení? A že to dle vás vůbec neznamená, že je to něco pro město? Pořád je to přínos pro město větší, než jste udělal vy nebo autor článku. Pokud se mýlím, omlouvám se a hluboce se klaním. A rýpnutí, že to majitel dělá jen aby se napakoval? A proč by to měl jinak dělat? Z charity? Panebože, to jsou názory....
Titulek: ale no tak
Já jsem neřekl že by to měl dělat z charity, samozřejmě že to dělá pro to aby se napakoval, to je dobře, ale to je ta pointa. Nedělá to ani v nejmenšim pro město nebo pro vás. Minimálně to přinese to, že se bude vědět kde je Chotěboř ? To vede oklikou zpátky k článku, co si ty lidi řeknou když to pivo nebude dobrý ? S tim že na tom někdo vydělá nemám nejmenší problém, to vůbec není to co jsem psal. Jen tady všichni tenhle článek pomluvili a stáli si za svým "dnem pivovarského rozhřešení", což mi přijde dost divný. A kritika neni o nacházení řešení, je to jen kritika a navíc přínos pro město je to v tuhle chvíli opravdu nulový, což dá rozum když ještě nestojí. Samozřejmě že ten článek není vrchol geniality, ale vážně byste neměli ten pivovar brát jako revoluci v Chotěboři. A podotýkám že proti pivovaru v Chotěboři nic nemám a bude to dobře když se tu bude vařit dobré pivo a bude se pít i někde jinde po republice.
Titulek:
4Radek: nijak přeci neodsuzuji záměr někoho vydělat peníze... to je přeci každého věc... svůj názor jsem se rozhodl vyjádřit v tomto článku jako reakci na komentáře napsané k dříve uvedeným článkům o pivovaru, kde se mnozí opájí vidinou dobrého piva a přínosem pro město, či udělání jména městu... myslím si, že tomu tak nebude a v článku říkám proč... Radku, proč si myslíte, že je nutné uvedení mých aktivit pro zveřejnění mého názoru v tomto článku, pro vyjádření názoru to přeci není důležité... uveďte vy svoje aktivity,když tak dobře kritizujete můj názor...
4Robert: Roberte, vy jste blbec, pokud vás nic jiného nenapadá, raději už nepřispívejte.
4won: to vypadá, jako "podle sebe soudím tebe" to dokážete podle jednoho článku odhadnout osobnost?? to jste frajer... apropos, ano článek hodnotí něco co zatím není a říká i proč to tak vidí... protože jiní vidí přínos v něčem, co také zatím není (viz komentáře k článkům o pivovaru)...
4ChilliMan: misty naivní? zvláštní, popište mi prosím v článku moji naivitu... autor je mladý, a to je nějaký problém?
4patriot: možná hlupák... představitelé města,jak říkáte možná nehnou prstem... ovšem v čem je přínos pro Chotěboř v této aktivitě soukromého subjektu?
4Dawid: ano o tom přesně mluvím, všichni se na to těší jako na spásu, proč ale, když pro město a jeho obyvatele téměř nic neznamená...
4Karel: mno je pravdou, že jsem se setkal už s tím, že v Humpolci neví kde je Chotěboř... Karel má pravdu, že po dostavění pivovaru to bude vědět určitě více lidí... otázka je v jakém smyslu... jako Chotěbořákovi mě určitě nebude jedno, když se řekne, že "Chotěboř, to je to město, kde se vaří ten patok", cože podle mého nastane...
4Radek: nekritizuji, že někdo něco dělá špatně, jen mám na věc opačný názor, než většina, nebo to je snad totéž, ve finále, ať si majitel později k pivovaru přistaví klidně i lihovar s pekárnou, je to jeho věc... mě se prostě pivovar za stávajících okolností jen nezdá... znovu se vás ptám, proč by autor měl příjít s nějakým řešením, nebo být přínosný vůči městu, když zde jen vyjadřuje svůj názor...? čím jste přínosný vy?
Titulek:
Jednoduše řečeno, tento článek je bezvýznamná kritika něčeho, co ani ještě ani neexistuje...
Titulek:
Právěže vůbec, ten článek poukazuje na to, že do pivovaru Chotěbořáci vkládají přehnané naděje (co se stane?) ještě než je postaven. Vůbec to není kritika neexistujícího pivovaru. Ani trochu.
Titulek: Re:
Souhlasím s Radkem, pane Mrtko, víte vůbec, jak fungují základní tržní principy? Víte, že jediný, kdo jde s kůží na trh, je investor? Jen na něm záleží, jestli JEHO peníze byly ve finále a do všech důsledků dobře utraceny. On je zodpovědný za úspěch projektu, nikoliv mudrlanti vašeho typu, kteří házejí špínu, aniž by za nimi stál reálný projekt. Mohu se otázat, co tak přínosného jste Chotěboři přinesl vy? Kde je váš přínos pro město?
Ad pracovní místa - Pivovar Chotěboř je předpokládám jen jedním subjektem zdejší průmyslové zóny a nejspíš nikoliv posledním, další by měly vznikat a s nimi i další pracovní místa. Soukromý investor není úřad práce, zaměstnal jednoduše tolik lidí, kolik potřeboval. I tak je ovšem na chod pivovaru navázáno x dalších pracovních pozic, nejsou to jen lidé přímo v pivovaru, ale také dodavatelé, spedice, hospody apod.
Titulek: Re:...
Milý pane Mrtko,
po přečtení článku a všech komentářů prostě musím reagovat a věřte mi, že za celou dobu co čtu ichotěboř.cz tak činím poprvé, ale prostě musím. Na začátku vašeho článku se přiznáváte, že marketingu a obchodu příliš nerozumíte, což jste myslím trefil naprosto přesně. Pojmenovat pivo po místě původu je myslím nejlepší způsob, jak ho dostat mezi lidi a naučit je ho pít.
Dále mě šokovala vaše věta:" No to se teprve uvidí, jestli to bude dobře, což když uvaříme pivo chuti nevalné." Pane Mrtko prosím klidně mě opravte, ale troufnu si tvrdit, že VY dokážete uvařit možná vodu na čaj a ostatní co umíte je pouze kritizovat. Nechápu, jak může někdo kritizovat něco, co ještě není vyrobené.
A i kdyby v pivovaru našel pracovní místo jeden občan Chotěboře, tak už bude pivovar přínosem.
Jistě je to celé jen Vaše úvaha, ale řeknu vám jednu věc. Ještě víc takových jako jste Vy a můžeme to v tomto státě zabalit.
Titulek: Pan Mrtka úspěch neodpouští
Tak se mi z toho článku a pana redaktora zvedá kufr. Copak úspěch se v naší zemi ještě stále neodpouští? Proč ten pán tolika slovy popisuje jednoduchý fatk, že prostě novému pivovaru v našem městě nefandí, že doufá, že to bude patok, že ho prostě štve, že na tomhle webu vyšly pochvalné články o novém pivovaru, který se tu staví? Proč musí zvracet pomluvy v tolika slovech? To mohl říct jednou větou... Je mi z toho smutno, co takhle fandit něčemu novému a být zvědavý na to, co z toho bude?... To jes mutné, jak i novináři mohou být čecháčkovští a malí...
Titulek: Re:Re:...
Mno,když to říkáte takhle,tak ještě uvařím vodu na kafe... jak můžu hodnotit něco co není uvařené? A proč bych nemohl, jak je v článku, pivo bez tradice a zostra uvařené nemá v dnešní době zpravidla velkou budoucnost... a vzhledem ke stavu Rebelu, před odchodem sládka, mám i ke zdejšímu pivu jisté pochybnosti... chuť a vkus jednoho člověka se nemění ze dne na den... zajímavé, že po odchodu sládka z Brodu, kvalita jejich piva se zlepšila a Rebel začal postupně expandovat, jak je možno vidět rozšířil se i zpět k nám do Chotěboře... což svědčí o mnohém...
(marketing, obchodní tahy) a (tržní principy - jak jste zmínil prvně) je obojí trochu něco jiného...
Titulek: Re:Pan Mrtka úspěch neodpouští
neodpouští?? a o jakém úspěchu momentálně můžeme mluvit??
naopak, pivovaru přeji, aby se mu zadařilo... jen mě v této době zatím nepřesvědčil o tom, že je jeho stavba užitečná... mám k němu pesimistický pohled, ale rozhodně nesouhlasím s tím, že bych mu nepřál... jak jsem řekl více uvidíme, až se otevře, umím přiznat omyl, pokud mě přesvědčí o opaku...
Titulek: Re:Re:Pan Mrtka úspěch neodpouští
Jakube, souhlas ! Ještě jsem pivo neochutnal a už je jedinečné...
Titulek: Re:Re:Re:Pan Mrtka úspěch neodpouští
Já jsem o pivovaru četl v dnešní MF DNES a tam mne zaujal zajímavý detail: Pivovary v článku byly rozděleny na velké a malé, pročež ty velké prý používají drahou technologii a pivo vaří déle, zatímco malé pivovary, mezi které chotěbořský pivovar patří, používají technologii jinou, rychlejší. Zároveň je v článku několikrát zdůrazněno, že chotěbořské pivo bude poctivý ležák. Jelikož technologii výroby piva znám pouze "z rychlíku", mohl by mi některý z přítomných znalců vysvětlit, čím to je, že rychle vyráběné pivo bude kvalitní, poctivé a tradiční? Za tradiční pivo jsem považoval vždy například Plzeňský prazdroj, a ten, podle údajů v MF DNES používá technologii jinou. Jak to je?
Titulek:
Z tohoto článku a ze všech komentářů, které jste zde pane Mrtka napsal, je mi na zvracení. Ale když si vezmu ,že takových lidí, jako jste vy, kteří umí jen kritizovat, je plná Chotěboř. Tak zase my, ostatní diskutující, můžeme být rádi, že napsal článek jen jeden z těchto poznamenaných lidí.
Titulek: Re:Re:...
Pane Mrtko, vy tedy reagujete na přispěvatele pod dříve publikovanými články o pivovaru tak, že očerňujete samotný pivovar, který o žádném přínosu nepsal a nic takového ani netvrdil. To je poněkud prazvláštní reakce, nemyslíte? Vás naštvali čtenáři, kteří ve věci vidí přínos, ale ostře jste se vymezil vůči investorovi, pivu, sládkovi a pivovaru. Nikoliv vůči nim. Kde v tom vidíte logiku?
Titulek:
a co kdybysme tyhlety kritiky a tyhlety internety zakázali ?
Titulek: Re:Re:Re:...
4Martin: proti investorovi jsem neměl půl slova a o jeho záměrech, nezáměrech, jsme se začali bavit, až když jste s tím přišel vy a pan Radek, já ale proti investorovi nic nemám, nevím, kde jste si to vnutil... ani jsem se nezmínil, že by někde investor (pivovar chcete-li) tvrdil, že pivovar bude přínosem, to si tady zase cucáte z prstu vy... opakuji znovu, reagoval jsem na komentáře čtenárů v článcích o pivovaru, kde se zjevně všichni těší na pivo a přínos pivovaru, dle mého přehnaně... nevím zda mě naštvali čtenáři, či jsem se ostře vymezil proti něčemu a někomu... ale nevím proč by mě měli naštvat, vyjadřují svůj názor, jiný než mám třeba já, stejně jako já a vy a mají na to své právo... nebo snad lidé, kteří mají jiní názor než vy, jsou špatní, nebo jejich názory?? začínám si to myslet... mno a kdybych "kritizoval" jen tak pivovar, všichni z vás by řekli, že jsem jen bezbřehý kritik a pesimista, pro svůj názor přeci musím mít určitý důvod a jelikož je opačný, než očekávání většiny je slušností říct, proč si to tak myslím, kde jsou ty důvody (pivo, předchozí působení sládka atd..)... nebo ne? kdyby tu někdo napsal, že pivovar je na h..., musí přece pro toto tvrzení nějaký důvod...
4Mussa: spíš tím pádem jsou v Chotěboři jenom kritici... vždy, když sem někdo napíše, je někdo zpravidla proti... ono to je potom těžký... ve finále by se dalo říct, že diskutující jsou většinou ti kritizující, ten led je strašně tenkej... a nejhorší je, že si většinou z článku vyberou něco, co jim nesedí, nebo je snad uráží a reagují pak jen na to... bez ohledu na zbytek,ať už tam je cokoliv, stejně tak v příspěvcích odpovídají zpravidla jen na to co je trkne.... vy teď kritizujete mě, za to že "kritizuju" pivovar... příště budete kritizovat někoho jiného za článek, pak zase budete s někým souhlasit, ale najde se někdo jinej, komu se to nebude líbi, a podle vás to bude zase kritik... že by začarovaný kruh... Musso, dobře vim, že jednou s někým souhlasíš, podruhý s jiným zase ne... tak jednou diskutující a podruhý kritik,nebo jak? každý v těchto diskuzích je jednou kritik a podruhý ne, záleží, o čem je zrovna řeč... a teď kde je pravda, nebo spíš kdy a jak u diskuzí určíš, kdo má zrovna pravdu, tím pádem, kdo je kritik, nebo ne... hmm?
Titulek: Re:Re:Re:Re:Pan Mrtka úspěch neodpouští
4Roman Juránek: tradiční pivo, jak už předpovídá název mívá tradiční, dlouhodobě užívanou recepturu... občas se také používá ve spojení se stylem vaření --> tradiční české pivo... aby ovšem tradiční bylo je v obou případech stále nutný stejný styl vaření, výroby chcete-li...
Pilsner Urquell - typem piva Pils, což je druh spodně kvašeného piva (ležáku) zraje poctivě čtyřicet dní při teplotě kolem 11°C... tudíž jednu várku ke stočení musíte začít uz 40 dni dopředu... atd... jinak velké pivovary, jako třeba Popovice, Plzeň atd. jedou nonstop provoz, tudíž kromě sanitací a oprav stáčí pořád... menší pivovary,jedou třeba jen na jednu nebo dvě směny... při výrobe pěti druhů piv poctivou technikou, potřebujete velkou kapacitu nádrží a tanků,abyste to tak mohli provozovat... k velikosti našeho pivovaru a počtu piv mi to připadá nereálné... samozřejmě jsou pivovary, které proces kvašení zrychlují na polovinu, aby dosáhli požadované síly, stupňovitosti piva, aby tak zvýšili výrobu a nemuseli zvyšovat na kapacitu... na pivu to potom je ve většině případů znát... samozřejmě jednou věcí je co se napovídá médiím a druhá je skutečnost...
Titulek: Re:Re:Re:...
Pane Mrtka, když sádek odcházel z Havl.Brodu, tak pivovar prodával 115 00 hl piva za rok. V roce 2008 prodal pouze 85 000 hl. Kde tedy vidíte zlepšení, když jeho prodej rok od roku klesá !!!
Titulek: Re:Re:Re:Re:...
Pane Novak, za prvé vám tam chybí jedna nula... za druhé se pivovar Rebel Havlíčkův Brod řadí už několik let do kategorie menších středních pivovarů... a v posledních letech se snaží o překonání magické hranice výstavu piva 100 000 hl za rok... za rok 2007 se uvařilo 82 000 hl piva, přičemž se prodej v regionálních restauracích zvýšil o 5%... a jestliže se v roce 2008 uvařilo 85 000 hl piva jak říkáte, zlepšení pak vidím... a prodej pivovaru rozhodně neklesá... sládek odešel kolem konce roku 2006... ale pivovar Rebel nikdy nevařil přes 100 000 hl, na všech veletrzích piva soutěží pivovar v kategorii do 100 000 hl výstavu za rok....
Titulek: Nejni ten Mrtka z Rebelu?
Aha, já už to pochopil, ten pán, co tyhle slátaniny psal, je placenej Rebelem:)
Titulek: Re:
Vždycky se moc pobavím, když se někdo brání tím, že je přeci svoboda slova a může si říkat co chce. :-) Pánové Mrtko a Dawide. To vám samozřejmě nikdo neupírá. Mě zaráží pouze jedna věc. Pokud něco kritizuji a znevažuji přínos něčí snahy, bylo by dobré svůj argument podpořit něčím, co jsem dokázal já, aby ostatní viděli, že neplácám kraviny a vím o čem mluvím. Z vaší strany je to ale jen ta kritika a tudíž se na mě jistě nebudete zlobit, že si o vás myslím to co si myslím. Pane Mrtko, já vám opravdu nemusím předkládát své aktivity. Evidentně to jaksi nechápete a proto vám to vysvětlím polopaticky. Já nikoho za jeho snahu nekritizuji. Pokud neporušuje zákon nebo svým podnikáním někomu neubližuje. Jen trh rozhodne, jestli podniká dobře nebo ne. A lidé jako vy, kterým vadí, že někdo dobředu napíše, že místní pivo bude skvělé, kterým vadí, že to je zbytečnost, která městu nic nepřinese, nikdy sami nic nedokázali. Na to si vsadím. Až já tady budu kritizovat něčí obchodní záměr, slibuji, že se pochlapím a hodím do placu ten svůj, abyste mohl posoudit, nakolik jsem důvěryhodný. Už jen to, že ten pivovar bude stát a produkovat, bude přinášet nějakou korunu na daních, pár lidí tam bude zaměstnaných, pár lidem bude pivo chutnat, takže utratí pár korun v místních hospodách. Takže? Ještě jednou se ptám, čím jste přínosem pro Chotěboř vy?
Titulek:
Pane Radku, já neznevažuji ničí snahu ani přínos (pivovar v této chvíli nemá absolutně žádný přínos a až bude fungovat, možná přínos mít bude a možná taky ne, to ted nikdo neví). Tady vůbec nejde o kritiku pivovaru a proto se tu tak dlouho diskutuje. Ten článek poukazuje na to, že se všichni tváří jaká to je bomba a jak je to super, i když se zatím nic neděje, pivo není a nikdo neví jaké bude. Říkám to pořád. A bohužel místní diskutující mnohdy nepochopili článek a hned kritizovali autora článku za to že údajně kritizuje pivovar a proto já jsem se ozval, protože nebyl pochopen článek (porozumění textu by se mělo ve školách věnovat více pozornosti) a všichni tu jen vedli chytré řeči. A taky proto, že ten článek má určitě místy pravdu, jisté je jen to, že ten pivovar bude. Jestli bude dobrý nebo špatný nikdo neví. Jenže jsme v Čechách a je to prostě pivo, takže pivovar je prostě boží a nikdo do něj nebude rejpat, protože jinak je to hloupej kritik co nikdy nic nedokázal. A jen tak naokraj, na daních to přinese opravdu jen nějakou tu zanedbatelnou korunu a ta ve výsledku půjde třeba na sociální dávky pro nepřizpůsobivé občany někde na západě Čech, takže nic moc přínos. A že si to pivo dá někdo v hospodě ? Kdyby nebyla Chotěboř, dal by si jiné, takže to také není žádný přínos. Určitě nebude uvažovat stylem "no, ta Chotěboř je tak lahodná, že si dám ještě jedno, ale kdyby to bylo Géčko nebo Plzeň, tak už si další nedám".
Titulek: Re:Re:Re:Re:...
http://www.pivovary.info/prehled/rebel/rebel_v.htm stačí si přečíst jak vařili za Záruby a teď
Titulek: Re:
Dawide, někdo nechce, někomu nejde.
Titulek: Re:Re:Re:Re:Re:...
mno je hezké, že u odkazu píšou, že informace mají pouze neoficiální charakter... tak či tak je tam vidět, že za poslední pět let nevaří přes 100 000 hl, jak jsem již řekl... kdy přesně odešel sládek Záruba tam také není... já jen vím, že je to zhruba tři, možná dnes už čtyři roky zpátky, co se Rebel začal zlepšovat... apropos, teď od dubna mají sládka opět nového...
4Kamil: mno tak kdyby mě platil Rebel, mohl bych aspoň panu Radkovi říct, že moje aktivity spočívají v rozvracení morálky a mínění o Chotěbořském pivovaru...
Titulek: Re:Re:
no vám Radku a několika dalším zde to evidentně pochopit spíš nejde, proto je tu tolik příspěvků
Titulek: Re:Re:
Pane Radku, já se zase bavím, když tu omýláte nutnost uvedení přínosu městu pro vyjádření opačného názoru, než tu má většina. Máte pravdu, že argument proti je třeba rozhodně něčím podpořit, už jsem to i uvedl, ale podle mého tím, z čeho, nebo kvůli čemu usuzuji o opaku. Myslím, že jinak bych kvůli Vám musel jedině říct, že jsem vybudoval pivovar někde jinde, který prosperuje, proto si myslím, že náš je není pro město přínosem, myslím, že kdybych zde napsal, že třeba vlastním zelinářství, ve kterém nakupuje celá Chotěboř, našel by se zase někdo, kdo by řekl, že pivovar a jeho budování je něco úplně jiného. A i kdybych to zelinářství měl, myslím, že by to nebylo důkazem, že vím o čem mluvím, když se mi přínos pivovaru nezdá. Pane Radku, mě nevadí, že tu někdo staví pivovar, nebo že si lidé myslí už teď, že to bude supr, já jen říkám že si myslím opak, že v tom nevidím takovou bombu. Na vás se opravdu nezlobím, nemám proč, taky zde prezentujete jen svůj názor, že si myslíte, že nemám vůbec pravdu. Ale podle vašeho stanoviska, je zřejmé, že člověk, který zatím třeba ještě ani neměl možnost něco dokázat, nemá podle vás právo tu vyjádřit svůj názor, který se odlišuje od názoru a mínění ostatních?? Může jen s ostatními souhlasit a v pivovar věřit a chválit ho už teď? To je trochu totalitní myšlenka,nemyslíte? Určitě jste byl také v situaci, kdy jste zatím nic nedokázal a byly zde věci, které byly proti vašemu přesvědčení. Chcete mi tedy říci, že jste ve společnosti souhlasil s názorem většiny a dal všem za pravdu, i když váš názor byl jiný, jen proto, že jste zatím nic nedokázal? To snad ne.
Vy jste si prostě ze článku vytrhl kousek, který vám nebyl po vůli a došel k mínění, že jsem proti pivovaru a na to reagujete. A kvůli tomu, že jsem neuvedl svůj přinos pro město, nemám právo mínit názor jiný. A kdybych ještě v článku neuvedl své jméno, a dal jen nick nebo anonym, vsadím se, že budete i jeden z těch, kteří řeknou, že se ten hrdina ani nepodepsal a kritizuje.
Ano, na daních to něco přinese, uvidíme kolik. Pár lidem bude pivo určitě chutnat, ale v kolika místních hospodách si myslíte, že bude k dostání?? Myslíte, že si ho dá za výčep každý? Jen z důvodu, že se vaří ve městě? Pár lidí tam zaměstnaných bude, ale co když to nebudou Chotěbořáci? Jakým přínosem bude pak pivovar pro naše město, vesměs žádným. Vše ale uvidíme, až bude v provozu. Třeba bude vše jinak, třeba se bude točit v celé Chotěboři a bude se o dobrém pivu povídat široko daleko, nepopírám tuto možnost. Já zkrátka v článku říkám, že tomu zatím nevěřím, tu možnost ale nepopírám a neodsuzuji, že pivovar přínosem nemůže být, nekritizuji vyloženě záměr ho postavit. Ale doteď z možností přínosu, které už pro Chotěboř mohl přinést, nepřinesl nic. A že mám strach, aby to tak nezůstalo. O tom článek je.
Titulek: Re:Re:Re:
Nezlobte se na mě, ale ani to nebudu číst. Když se neumíte vymáčknout v pár větách... Bez urážky jste naiva a o životě a obchodu nevíte vůbec nic.
Titulek: 72 let, důchodkyně.
Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a pivovary zakázala.
Titulek: Re:72 let, důchodkyně.
NAŠE STRANA NAPROSTO SOUHLASÍ SE SOUDRUŽKOU POHLOVOU!!!
Titulek: Re: Mrtka
Zřejmě si tykáme, jak tak koukám. Píšeš tady akorát nesmysli o tom, že pivovart asi žádným přínosem není a třeba nebude. Rozhodně v tom přínos vidím, už jen minimálně pro městskou kasu a že se alespoň něco málo děje v Chotěboři. Jen se podívej, kolik se toho tady za posledních pár let postavilo, kolik budov a hal pro výrobu ? Tohle je sice jen nějakých 15 nebo tak nějak, pracovních míst, ale pořád lepší než vůbec nic. A že se lidé těší na pivo ? Tak ať. Ještě se pivo neuvařilo, ale už je špatné. Ještě ho nikdo neochutnal, ale už je to patok. Ještě není pivovar ani postavený a už není vůbec žádným přínosem. Někdo tady kousek nademnou napsal jaké přínosy to mít bude. S tím souhlasím.
Každopádně ty a Dawid by jste se mohli sejít a dát si spolu kafíčko, protože by jste si mohli rozumět.
Jo a nevím o tom, že bych někdy kritizoval něco co bude přínosem pro Chotěboř a nebo práci někoho jiného.
Titulek: Re:Re:Re:Re:
Radku, nechcete, nečtěte, to je vaše věc. Otázkou je, zda v posledním příspěvku nemám trochu pravdu o vyjádření názoru na což nechcete odpovědět, nebo v něčem jiném. Pane Radku, jsem možná ochotný přiznat, že o obchodě vím minimum, ale jak s tím proboha souvisí nějaké vědění o životě? Nebo snad život a obchod jsou nejdůležitější podmínky existence?
Titulek: Re:Re: Mrtka
Pivovar určitě žádným přínosem v současnosti není a jestli bude se uvidí. Mno je pravdou, že se aspoň něco málo u nás děje, ale už jen z toho důvodu, že se jedná o odlišnost oproti normálu přece není každá nová stavba za každou cenu skvělá. Je dobré, že se v průmyslové zóně, kterou vybudovalo město před několika lety konečně začlo stavět, ale je to dobré za každou cenu? Jen hlavně aby se stavělo? Že se lidé těší na pivo? Ano to je přirozené, já jen říkám, že takovou prvotní důvěru v nové pivo nemám, vzhledem ke zkušenostem s jinými značkami x dobou jejich vaření, působení na trhu.
Cituji: "Ještě se pivo neuvařilo, ale už je špatné. Ještě ho nikdo neochutnal, ale už je to patok." A proč bych to nemohlo říct, když to tak může být, když lidé naopak říkají, že bude dobré a to ještě není uvařeno. Četl někdo ten článek celý a pořádně, nebo jen do té doby, než ho něco vyprudilo. Znovu cituji: "Ještě není pivovar ani postavený a už není vůbec žádným přínosem." takhle to v článku není a není to ani tak myšleno. Stavba pivovaru do dnešního dne jako taková nebyla žádným přínosem městu. Neříkám, že po otevření pivovar nebude přínosný, nebo že nemůže být. Říkám jen, aby nezůstal nepřínosem jako jeho momentální stavba samotná. Někteří by se možná mohli naučit číst, nebo číst pořádně, evidentně ten článek je narychlo projetej. S Dawidem bych si možná rozuměl, on evidentně pochopil text článku, tak jak jsem to myslel a ne jak mi to vnucují lidé v komentářích, kteří mi tvrdí, že říkám, kritizuji něco, co jsem vůbec neřekl. No a o tý kritice bychom si spolu mohli ještě popovídat. Jo a ještě jedna věc, Musso, tykame si spolu už několik let.
Titulek: Re:Re:Re: Mrtka
Měl jsem tady napsanej docela dlouhej komentář, ale zjistil jsem, že 9+8 není 17, takže se mi to celé smazalo a psát znova to doopravdy nebudu.
Žádného Mrtku neznám, takže buď to je tvůj pseudonym, nebo se zase tak osobně neznáme.
Každý normální člověk se na něco nového těší, i já se těším až to pivo ochutnám, ale to neznamená, že dobré bude. Proto asi každej kdo píše, že se na pivo těší, je uplně přirozený pocit. Ale určitě bych tady nepsal, že dobré nebude, protože jinde bylo a nebo nebylo.
Více se rozepisovat nebudu, spíše budu doufat, že 1+5 je 6 :)
Titulek: Vůbec nemáte ponětí, jak to funguje
Pane Mrtko, v článku se usvědčujete z hlouposti, v lepším případě z neznalosti. Víte vůbec, jak fungují některé principy v pivní branži, když o ní tak "zasvěceně" píšete?
Cituji: Kolik majitelů místních hospod a restaurací si dá hned po uvaření Chotěboř za výčep? I oni mají své značky piva a ví moc dobře, jak jim daná značka vydělává a drží lidi, a jestli taková změna někam povede.
Hospodští volí jednoduše tu značku, která zaplatí. To, jak rozlezlý je Budvar, Pilsner nebo Staropramen, nemá až tak společného s jeho kvalitou, jako spíše s faktem, že do zvyšování záběru cpou tyto společnosti obrovské peníze, zásobují majitele nejen pivem, ale hlavně futrují výčep hotovostí, případně hotovostí a nějakými těmi předměty k tomu navíc.
Cituji: Proč se postavily jen dva, když se jich tolik pozavíralo? Nilance je taková, že za celé minulé století vznikly dva pivovary a spousta se jich zavřelo. A my teď s velkou slávou stavíme pivovar první a možná poslední v tomto století, když se stále pivovary zavírají, velké pivovary skupuji menší atd.
Nějak nechápu, v čem je tady problém? Třeba teď krachují sklárny, máme tedy vyhodit všechny skleničky, zkusit to s plastem a doufat, že soudruzi z NDR neudělali chybu? Pokud investor vidí příležitost a díru na trhu, proč by se do ní nenacpal? Jsou to jeho peníze a jeho zodpovědnost, s prominutím "přizdisráči" nikdy ničeho nedosáhli. Navíc se domnívám, že tady může jít ještě o něco víc, než jen vyrábět pivo, firma typu Ross podobnou zkušenost může zužitkovat i jinak, nepředpokládám, že praští se stavbami a budou jen vařit pivo.
Cituji: Největší kámen úrazu však vidím v názvu piva. Podle mého nazvat pivo dle místa původu není moc originální a věřím, že pokud se pivo dostane někam dále, mnozí si řeknou: "Chotěboř - probůh, kde to vařej"
Víte, když pojmenujete uhlířské špagety "spaghetti carbonara", dostanete ten stejný výrobek, ale vám by asi chutnal více. Protože ve spaghetti carbonara musí přece být lepší slanina, lepší vejce, lepší nudle než v uhlířských špagetách. To, že zvolíte líbivý název, vám pivo ani cokoliv jiného neprodá, jednoduše proto, že na tom opravdu nezáleží. Ostatně jak jinak by mohl se mohla z nesmyslného slova Google stát nejznámější značka pod sluncem? Na začátku jste se přiznal, že marketingu nejspíš nerozumíte, tady jste se přímo z neznalosti usvědčil. Proč se pouštíte na půdu, o níž nic nevíte a navíc z toho činíte cituji: "největší kámen úrazu"?
Cituji: A právě vzhledem k velikosti objektu mám za to, že proces výroby piva bude ve finále stejně nakonec urychlen. Ale třeba ne, třeba se tam opravdu vše vejde, těžko říct, vše se teprve uvidí.
A byl jste si ten pivovar projít, domluvil jste se sládkem či šéfem pivovaru na prohlídce? Ptal jste se? Nebo jen a pouze fantazírujete, jako v celém textu? Ono také záleží, jak využijete prostor, když budete mít obrovskou kuchyň, tak to také neznamená, že uvaříte víc než na někdo jiný v malém koutě s malým dvojsporákem. Nebo snad chcete tvrdit, že samotný rozsah místa určuje rozsah výroby? Vyráběl jste někdy něco?
Cituji: Přál bych si, aby se sládkovi Zárubovi zadařilo a pivo se mu povedlo a abychom za pár let mohli říct, že tento článek byl opravdu příliš pesimistický a nepravdivý.
Do nejdelší smrti nepochopím, jak si někdo, ať už má jakýkoliv názor, může přát, aby jeho článek byl nepradivý... A že ten váš si v řadě případů dojmy s pojmy opravdu plete... Nicméně, pokud něco píšu, ověřím si fakta, nefantazíruju a přinejmenším si za tím, co jsme napsal, stojím. A nedoufám v opak. Snad jste ještě mlád a vyrostete z toho.
Titulek: to josef
Moc hezky napsáno, souhlas... myslím že autor článku opravdu v pivovaru nebyl a se sládkem rovněž nemluvil...
Titulek:
paní Pohlová už mojí myšlenku přesně vystihla, ale ted mi to prostě nedá. To jaké pivo si dá hospodský za výčep se určitě řídí víc podle kvality piva, než podle toho, co pivovat nabídne jako bonus, to je snad víc než logické. Lepšího piva se prostě prodá víc. Avšak tady by se dalo ještě diskutovat, ale prosím, netvrďte mi tu o marketingu tak strašné bludy, jako že nezáleží na názvu. Proboha! Název je naprostý základ a spolu s reklamou jsou to, co výrobek prodá. A když už se šťouráme v podrobnostech, název Google je perfektní, dobře to zní a dobře to i vypadá na pohled napsané, leč rozhodně to není nejznámější značka na světě. A na závěr je opravdu smutné, pokud nepochopíte jak někdo může chtít aby jeho článek nebyl pravdivý (jde o prognózu, takže pravdivost článku = naplnění prognózy). Každý kdo píše nějakou pesimistickou prognózu si přeje, aby neměl pravdu. Třeba články o jaderném nebezpečí, těch je poslední dobou jako hub po dešti a myslíte, že ti kdož v nich píšou, že jadernému útoku se nelze vyhnout doufají, že se mu opravdu nevyhneme ? To snad ne.
Titulek: Re:
Ty si vážně myslíš, že to jaké pivo si majitel dá do hospody je podle toho jak je kvalitní ? :D Tak to jsi opravdu velice naivní, dokonce ještě naivnější než jsem si myslel. To co je podle tebe více než logické, je nesmysl. Jasně že každej majitel si dá do baru to pivo, které mu za to nabídne třeba 200 tisíc a veškerej reklamní materiál zdarma. A pokud chodíš třeba na růžek a najednou se tam změní majitel a s ním i pivo, které tam točí, tak pochybuji, že tam někdo přestane kvůli tomu chodit. Kažné pivo je svým způsoben dobré, ale věř mi ,že záleží jen na tom, než si na to pivo zvykneš... KDyž piješ Gambáče, tak jasně že když si dáš něco jiného, to nebude ono...
Titulek:
A navážu na poslední větu > proto když je hodně lidí zvyklejch na Gambrinus, budeš ho mít v hospodě radši než nějaký neznámý pivo, protože ty lidi chtěj ten Gambrinus. Zrovna v tomhle zkušenosti nemám, to přiznávám, jen mi to zní naprosto, ale naprosto nelogicky. Třeba 200 000 je opravdu hodně, to by ti ten pivovar mohl dávat to pivou rovnou zadarmo, to přece nedává smysl, že by ti prodával pivo a ještě dával strašně moc peněz. Chápu že dávaj reklamní předměty a další věci, to už k tomu tak nějak patří. Ale zkušenosti s timhle nemám,to je fakt.
Titulek: Re:
Pivovar ti dá peníze, ale dá ti je jen pouze když se uvážeš k tomu, že budeš odebírat určité množství, podle toho ti ty peníze potom dá. 200 byl jen jako ukázka. Pokud to bude nějaká malá restaurace, kde se moc piva nevypije, tak mu moc peněz nedají. Pokud je to ovšem něco velkého, tak ti dají peníze. V tomhle se já zase trošku vyznám. A taky vím, že převážná většina lidí dneska na Gambáče nadává. Je pravda, že si možná někdo řekne, že je to patok i když to ještě nepil, ale každý normální člověk to pivo ochutná, než ho odsoudí. Třeba třeba v Hlinsku jsou všichni hlinečáci hrdí na Rychtáře, proč by tomu tak nemohlo být i tady, pokud to pivo bude dobrý. Dneska už žádnou hospodu nemám, ale mít jí, tak bych si tam to pivo dal, pokud by za něco stálo už jen kvůli tomu, že je to chotěbořský pivovar.
Titulek: Re:Vůbec nemáte ponětí, jak to funguje
4Mussa: Ano, již dříve se mi taky při psaní komentáře stalo, že když je o něco delší, tak při zadání čísla a odeslání se nic neposlalo, proto před odesláním text kopíruju.
Je pravdou, že se každý na něco nového těší a je to přirozené, i já jsem na pivo zvědavý, určitě ho ochutnám, jen mě teď nenaplňuje nic pocitem, že to pivo musí být výborné, vzhledem několikaletému fungování všech pivovarů v republice, ladění chuti atd., ale třeba bude super, vždyť to nepopírám. Je špatné, když to takhle cítim či vyjádřim?
4Josef: Myslíte, že hospodští volí značku, která zaplatí? To přeci ne. Určitě se snaží své pivo rozšiřovat, to je jasné, ale že by cpali do každé hospody peníze, že točí jeho pivo? Pivovar zásobuje hospodu reklamními předměty, sklem, tácky, tácy na sklenice, zástěrami, ale hotovostí?… I když si nejsem přesně jistý do jaké míry, sklo dodává určitě, ale kdoví jestli na trika apod. nemusíte mít vyloženě přednostní smlouvu s pivovarem, být u něj registrovanou restaurací, barem. Každopádně s vámi žádný pivovar nepodepíše smlouvu, pokud točíte ještě jinou značku. A i kdyby vám dával nějaké peníze, necháte si pivo, za které vám víc zaplatí pivovar? Dám vám příklad, dejme tomu, že Staropramen vám 100 000Kč ročně a Starobrno 120 000Kč ročně, ale na Starobrno nebude nikdo chodit, protože spoustu lidí po něm ráno bolí hlava. Budete držet v hospodě Starobrno, když vám tam nikdo nechodí, ale platí o něco víc? Takže to není o tom, kdo víc platí, ale je to o lidech co to pijí. Myslím, že značka piva v hospodě záleží na vkusu majitele a na obecné znalosti toho, která značka vám vydělá.
Tady nechápu vaše srovnání. Rozhodně nepraštit se skleničkama, to je blbost, nechápu souvislost. Ale dám vám opět příklad, stavěl byste sklárnu v dnešní době, když se zavírají a skla je relativně dost? Ano pokud investor chce, ať staví, proti tomu přeci nelze nic mít. A ROSS Holding asi stavět nepřestane, to je pravda, pivovar spíše vypadá na koníček, jeho případný neúspěch firmu určitě nepoloží a úspěch bude jistě příjemným.
Ale přeci neposuzuji výrobek podle názvu, ale podle kvality, chuti. Pokud budou někde oboje špagety, nebudu vybírat podle názvu, vyzkouším při svých návštěvách oboje a pak posoudím, které mi více chutnaly, pokud v obou budou stejné suroviny a uvařené stejným kuchařem, neměl by v nich být takový rozdíl. Pivaři to dělají obdobně, pokud přijdou někam, kde točí pivo, které neměli, rozhodně ho vyzkouší, nejdou vyloženě za jistotou, rozšiřují obzor a dělají si názor. Jen tvrdím, že mohlo být vymyšleno originálnější jméno a o tom, že piva s podobnými názvy mají prostě zpravidla smůlu, že existuje u piva analogie mezi pivem a názvem.
Samozřejmě rozsah místa nutně neurčuje rozsah výroby, pokud věci v prostoru zbytečně roztaháte, můžete udělat stejně v menším prostoru, kam vše namačkáte, záleží na rozmístění. Ovšem všeobecně platí, že na třech sporákách současně uvaříte více než na jednom, pokud budete mít stejně velké hrnce. Takže i v malém prostoru to jde, ovšem, vždy se vám to musí vejít to co potřebujete. Ale to co říkáte, respektive srovnání, je nesmysl. Byl jste někdy v pivovaru? Víte co vše se musí do pivovaru vejít? Pak byste věděl, že pivovar je opravdu malý, aby obsáhl vše. V našem pivovaru jsem nebyl, ale hned jak bude možno, určitě se půjdu podívat.
Proč si přeji, abych neměl pravdu? Protože pivovaru přeji, aby se mu v Chotěboři dařilo, je těžké to pochopit, nebyl bych patriot, kdybych nepřál něčemu, co se staví na našem území. Akorát tomu teď nevěřím, bojím se toho co z pivovaru nakonec vzejde. Nemůžu být trochu skeptik? Jinak za svým článkem si stojím, stejně tak s celkovým názorem v něm obsaženém a nefantazíruju. A pořád je to jen názor.
4Mussa: Na kvalitě určitě záleží, respektive na tom, jestli na to lidi chodí. Takže by jsi měl v baru klidně pivo, za které by platili nejvíc, ale nikdo by na něj nechodil?? Tak na Růžek chodí lidé hlavně ze zvyku už x-let, a hlavně zpravidla pořád ti samí lidé. Těžko říct co by se stalo při změně piva, záleželo by asi jaké pivo. Jinak jsem myslel, že díky svému působení v hospodě by jsi mohl mít lepší názor. Záleží na tom, které pivo mi chutná, i když piju pořád Gambáče a pak ochutnám něco, co má fakt lepší chuť, tak to musím cítit, to pak nejsi pivař, ale piješ to jen proto, že je pivo nejlevnější, kromě vody. A nebudu pít něco co mi nechutná, nebo to pít přes nechuť do doby, že mi to pak bude jedno. A pak Gambáč taky v každé hospodě nechutná vždycky stejně, to nemůžeš popřít. Není to přeci o zvyku. Jo, kdyby v celém městě došlo ke změně značky na něco, co ve městě nikdy nebylo, pak by si lidé zvyknout museli, nic jinýho by jim nezbylo.
Ale tomu pivovaru musíš i slíbit, že budeš točit jen jeho pivo, popřípadě pak další značku mít bez jeho vědomí, jinak ti smlouvu nepodepíšou, takových případů jsem už několik zažil.
Ano, dnes je několik lidí, které na Gambrinus nadávají, záleží ale taky, kde byl stočenej. Spoustu lidí odsoudí pivo bez ochutnání. Samozřejmě i já ale Chotěboř určitě ochutnám a jsem zvědavý co z toho vyleze a pak si stanovim konečnej verdikt, co je ale špatné na tom, že tomu nyní nevěřím vzhledem k okolnostem. Hlinečáci jsou na svůj pivovar hrdí a myslím, že právem, jejich jedenáctka je výborná, stejně tak speciál. Teď prý nějací pražáci koupili pivovar, tak uvidíme, co se bude dít. A pokud bude naše pivo dobré, budu i já hrdý na to, že pivovar, který stojí v našem městě produkuje solidní pivo, nevidím důvod proč by tomu tak nemohlo být, otázkou je, jestli to tak bude.
Titulek: Hoďte
na toho grafomana síť.
Titulek: Re:Re:Vůbec nemáte ponětí, jak to funguje
Takže druhé kolo, neb se evidentně točíme v kruhu. Dávám vám druhou šanci, ovšem už naposledy, protože můj čas je poměrně drahý...
Ad sklárny
Nevidím důvod, proč sklárny nestavět. Ono nejde o to, že je skla dostatek, malých skláren tady a ve světě funguje mraky. Jde o to vědět, na co mám a čeho chci dosáhnout. Jít jen s vlnou a trendem je nonsens, to by nikdo nikdy nic nevymyslel, protože by se neustále čekalo, až to někoho napadne, aby ho pak mohlo tisíce lidí zkopírovat. Ale třeba je to váš přístup k podnikání a jste s ním úspěšný. Já bych však přece jen volil jiný. Poměrně často se vyplácí jít proti proudu.
Ross a pivovar jako koníček
Vtipné... Prostavět milióny jako koníček, vy musíte být zábavný člověk. Evidentně jste nepochopil mou narážku v předchozím textu, budiž. Váš problém, ne můj...
Ad jméno
Neshodneme se, vy byste chtěl vymýšlet originální jméno a já vám na to řeknu - tak to zkuste! Zkuste najít originální název pro pivo, který ještě není celosvětově zaregistrován jako ochranná známka, bude dobře znít, bude s ním moci dobře marketingově pracovat a já vám zatleskám. Opravdu si nemyslím, že název je kruciálně důležitý, lidé pojmenovávají firmy podle svého příjmení, podle svých přezdívek, podle blbostí, vytvářejí zkratky, zkrátka jak si usmyslí. Pak je to vždy jen záležitost brandbuildingu a marketingu, jak se značka ujme. Nebo si snad myslíte, že např. Čedok, Škoda, Harley&Davidson, Baťa apod. jsou nějaká zázračná marketingová jména?
Ad můj pobyt v pivovaru
Ano, věřte mi, že byl. Byl jsem v nespočtu pivovarů, neb jsem pivař a pivo mám rád a rád znám i způsob, jakým se dělá. To, že jste v chotěbořském ještě nebyl a přesto o něm činíte závěry, vypovídá o mnohém.
Ad závěr
Za svým článkem si nestojíte, říkáte, že si přejete, aby nebyl pravdivý. Je mi jasné, že to vychází z absolutní neznalosti fakt, kterou jste několikrát předvedl. Nejsou mi známa redakční pravidla na ichotebor.cz, takže opravdu nevím, jak je možné uveřejnit takovou snůšku něčeho podivného, ale budiž. Samozřejmě, že máte právo na názor, ale vy jste se v řadě ohledů pokusil dopustit analýzy a ta je bez věcných informací a argumentů nemožná. Pokud by šlo jen o názor, budiž.
O prognózu, jak psal Dawid, dle mého skromného názoru jít nemůže, protože ta se oproti prosté předpovědi či tvrzení opírá o vědecké poznatky, o nichž však v tomto textu nemůže být řeč.
Titulek: Re:Re:Re:Vůbec nemáte ponětí, jak to funguje
Pane Mrtko přiznejte, že nelze než 100% souhlasit s Josefem!!! Prostě jste se absolutně ztrapnil...
Titulek: kritika tohoto článku
tak jsme tady ten článek všicni krásně zkritizovali... Myslím, že autor udělal jen úvahu z různých pohledů. Je fakt, že to není moc optimistické, ale myslím, že docela věcné. čas ukáže....
Titulek: Re:kritika tohoto článku
Vážení glosátoři.
Již dlouho jsem se tak dobře nepobavil při čtení některých příspěvků. Doufám , že naše pivo bude alespoň stejně tak dobré, jako je humor některých příspěvků / a to jsem také nezvládl některé pro jejich délku přečíst celé./ Ať to ten Olda tedy dobře uvaří a Chotěboři - pivu i městu -ať se daří. myslím, že nic lepšího si nemohu přát.
Děkuji za Vaše komentáře
Titulek: joo
pan Strik odpověděl,je jen potěšující,že uznávaný podnikatel čte tyton články,vážně,je vidět jaký má zájem o názory lidí,kteří někdy píší o úplných pitomostech.Já taky píši pitomosti.Líbí se mi dohady o tom,jaké bude pivo,kde se bude točit,jaké budou hospody,jak tomu pomoct,prostě bezva,jak myslíme na blaho podnikatele a blaho opilců v Chotěboři a okolí.Nikdo se nepozastavil,proč podnikatel nepostavil plavecký bazén,který by určitě byl využitý širokou veřejností,nebo třeba domov důchodců.Náklady okolo 80 mil.Korun bude chtít spátky do kapsy,je to jeho projekt a jeho peníze,vraťte mu je Cho těbořáci,choďte do hospůdek a pijte,aby návratnost byla co nektratší.Myslím že by bylo třeba se ptát,proč tolik povyku,kdo povoluje takovéto nesmyslné projekty,co s toho má?Kolik to přineslo pracovních míst? Asi ta 10.V době kdy třeba Autogen propustil 100 lidí a firmy jsou insolventní,je to nic.Tak vzhůru do hospod,ať má p. podnikatel bezva pocit z dobře vykonané práce.
Titulek: Re:joo
Ach ta zavist
Titulek:
myslím, že trochu kritiky nikdy není na škodu. I u právníků je vždy jeden pesimista, aby maloval čerta nas zeď a vyřknul ty nejhorší možnosti. Věřím, že pokud bude kvalita piva dobrá, bude spokojen i autor. Ale těšme se, jestli se jeho slova a kvalitě piva naplní... Těším se na ochutnání a držím panu sládkovi palce, ať to opravdu není propadák
Titulek:
Bože, proč tu řešíte takové kraviny?!
Titulek: Re:Re:Pan Mrtka úspěch neodpouští
Chtěl bych se Vás pane Mrtko zeptat, jestli Vá pivo Chotěboř chutná? Pivovar byl rozšířen o další halu... Co Vy na to? Uzáváte svůj omyl? Možná by bylo dobré ho uznat veřejně ;-)